Een avontuurlijke roadtrip door Zuidwest-Noorwegen

5 weken (juli/augustus)
met 2 kindjes (6 en 4)
met de auto en de tent

Het waren de fjorden die ons naar Noorwegen deden trekken, het avontuur, de bergen en de uitgestrekte, groene natuur. Ella (4) wilde wel eens zien of het daar nu echt ‘altijd’ licht is. Oscar (6) was dan weer benieuwd of we elanden konden zien. En wij waren ook wel een klein beetje bang voor slecht weer.

En ik moet zeggen, we hebben het allemaal gehad: de geweldige uitzichten en wandelingen op knalblauwe zomerdagen maar ook wind en regen en kou. We zagen ijsmeren en sneeuw (én een eland), maar zwommen ook in fjorden en kajakten in de zon. En we genoten van de enorme vrijheid van de natuur en de lange dagen met veel licht.

Om in Noorwegen te geraken, namen we de boot van Hirtshals (Denemarken) naar Bergen met Fjordline. We deden met onze eigen auto, een tent, een kajak én twee kinderen op de achterbank een roadtrip van vijf weken. We keerden terug vanuit het zuiden van Noorwegen en namen de boot van Langesund weer naar Hirtshals in Denemarken.

We beschrijven hier de mooiste plekken die we op onze roadtrip in Zuidwest-Noorwegen tegenkwamen. De plekken waar de zon scheen, waar we konden wandelen of kajakken, de plekken die ons zijn bijgebleven, en dat zijn misschien niet altijd de meest typische highlights. Maar in Noorwegen kan je eigenlijk weinig misdoen. Achter iedere bocht schuilt iets moois. En afhankelijk van het weer, ziet je route er misschien weer helemaal anders uit.

Onze highlights

Fyksesund
Nærøyfjord
Aurland
Jotunheimen
Nigardsbreen
Geiranger
Norangsdalen
Sunnmørsalpane
Innvik

Fyksesund ǀ een zijtak van de Hardangerfjord

Ons eerste halte, niet zo ver van Bergen, is Fyksesund, een lange, smalle fjord die aftakt van de Hardangerfjord. In het dorpje Porsmyr is een kleine haven waar je met je eigen kajak het water op kunt. Het is alles behalve een toeristische plek, ideaal dus voor een kajaktrip door waanzinnige natuur in complete rust en stilte. De fjord is behoorlijk smal en door het zwarte water weerspiegelen de bergen rondom magisch in het water.

Wij voeren met onze eigen kajak vanuit Porsmyr richting Botnen, een klein dorp dat alleen bereikbaar is over het water. We genoten samen met de kindjes van de rust hier want we waren er helemaal alleen, het was windstil en het water was een spiegel.

Fjorden die willen rustig zijn.
— Ella (4 jaar)

Helemaal tot in Botnen zijn we niet geraakt: door de regen die eraan kwam, en eerlijkheidshalve ook door een fit in onze kajak :-) Ik schat dat we zo’n 5 kilometer de fjord zijn in gevaren, dan zijn we teruggekeerd. We zagen Botnen in de verte liggen. Net voor de eerste regendruppels kwamen we terug aan in Porsmyr. Als eerste kennismaking met de fjorden van Noorwegen kon dit absoluut tellen! Wie van absolute rust houdt en graag het water op gaat, mag deze plek zeker niet laten liggen.

Nærøyfjord ǀ een zijtak van de Aurlandsfjord

De Nærøyfjord ligt wat noordelijker en is een adembenemend mooie zijtak van de Aurlandsfjord: 20 kilometer lang en behoorlijk smal. En het leuke is, je kan er kei mooi kamperen en het is een superleuke plek om met kinderen te doen.

Kamperen met zicht op de fjord

De camping waar wij een aantal nachten gekampeerd hebben, heet Nærøyfjorden Camping en is prachtig gelegen aan de fjord, in het dorpje Bakka. Wij stonden met ons kampeerbusje aan het water (er is plaats voor 12 campers) en er zijn ook tentplaatsen met zicht op de fjord. Wij betaalden 35 euro per nacht voor vier. Er is een keuken die je kan gebruiken bij slecht weer, er zijn douches en een afdak met bankjes.

Het is vooral het uitzicht waarvoor je hier moet zijn natuurlijk. De kindjes speelden uren aan het water en we gingen varen met onze kajak. Voor wie geen eigen kajak mee heeft: de eigenaars verhuren bootjes en kano’s om het water mee op te gaan.

Beklimming naar Rimstigen

Vanuit Bakka, een paar honderd meter voorbij de camping, vertrekt een hele mooie wandeling naar het uitzichtspunt Rimstigen. Steil omhoog, maar écht de moeite waard. Het pad is heel eenvoudig te volgen, het is een oude weg die vroeger gebruikt werd om een boerderij te bereiken. Ik deed (zonder kindjes) anderhalf uur over de beklimming en kwam via dezelfde weg terug. De beklimming is pittig maar zeker te doen als je een goede basisconditie hebt. Het uitzicht is adembenemend! Je kijkt uit over de Nærøyfjord en de omliggende bergen. Wauw!

Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord dan, dat is misschien wel een van de mooiste fjorden van Noorwegen. Spectaculair, groots en de uitzichten en omgeving zijn onvergetelijk.

Aurlandsfjellet: de sneeuwweg naar Lærdal

Wij begonnen hier met de Aurlandsfjellet, oftwel de ‘sneeuwweg’ tussen Aurland en Lærdal. Je hebt twee opties om vanuit Aurland tot in Lærdal te komen, via de toeristenweg Aurlandsfjellet, of via de langste tunnel ter wereld! De tunnel is 24 kilometer lang en misschien een attractie op zich maar omdat wij tijd hadden én mooi weer (en een beetje claustrofobie ;-)), kozen we toch maar voor de panoramische route. We kwamen watervallen tegen en bergmeren, we zagen sneeuw en hoge bergtoppen. Onvoorstelbaar!

Een uitdaging voor het hele gezin: trail naar Prest

Op het eerste stuk van de weg van Aurland naar Lærdal, iets voorbij het uitzichtspunt Stegastein, kom je een parking (Mt Prest Hike Parking Lot) tegen waar de wandeling naar Prest begint. Deze wandeling is een absolute aanrader én een uitdaging om met het hele gezin te doen. Het pad is eenvoudig om te volgen maar er zitten soms steile stukken in. Oscar (6) en Ella (4) klommen na wat aanmoediging supervlot naar boven. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Je kijkt tijdens het klimmen heel de tijd uit over de Aurlandsfjord. En op de top wil je blijven wonen, echt! Het is er zó mooi!

Wij deden een kleine twee uur over de beklimming, op het tempo van de kindjes. En bleven plakken op de top, voor foto’s, een picknick en om superhard van onze uitdaging én de stilte daar te genieten, de kindjes even hard als wij!

Ik ben te moe om te stappen, ik ga rennen.
— Ella (4 jaar)

Wildkamperen met zicht op de Aurlandsfjord

Na een uur en half afdalen kwamen we weer aan op het eerste uitzichtspunt, een paar honderd meter van de parkeerplaats. We waren redelijk laat, de zon begon al een beetje te zakken en toen dachten we: dit is een plek om even te blijven. We besloten onze tent en kampeerspullen in de auto te halen om hier een nachtje met het meest waanzinnige uitzicht ooit te wildkamperen. Een avontuur dat wij en onze kindjes niet snel zullen vergeten. Hier gaan slapen met de zon die ondergaat over de Aurlandsfjord én hier wakker worden met het mooiste ochtendlicht, was onvergetelijk en zonder overdrijven een heel bijzonder avontuur.

Aurlandsdalen

Met spijt in ons hart namen we afscheid van deze fantastische plek. We reden door naar het Aurlandsdalen. Dat is een vallei die zich uitstrekt ten zuiden van de Aurlandsfjord. Ze noemen het ook wel de canyon van Noorwegen. Je kan er prachtig wandelen. Wij deden er de wandeling van Østerbø richting Vassbygdi.

Wandelen en wildkamperen

We parkeerden onze auto op de parking van Østerbø en begonnen te wandelen mét onze kampeerspullen richting het dorp Vassbygdi. Op ongeveer drie kilometer wandelen ligt er langs het wandelpad een heel mooie wildkampeerplek verscholen in het bos, aan de rivier. Er is een vuurplek en hout, er ligt een houtbijl voor wie nog meer hout nodig heeft en er is een eco-toilet.

Wij waren er helemaal alleen. Het was er prachtig, en stil. We staken het vuur aan, aten ons avondeten en gingen héél even de rivier in (vreselijk koud). We wandelen nog even verder naar een uitzichtspunt, daar waar je de rivier mooi door de canyon ziet vloeien. De volgende ochtend wandelen we dezelfde weg weer terug. Een aanrader als je even echt helemaal back to basics wil gaan met je kids!

Roadtrip verder naar het noorden

Voor ons volgende avontuur reden we een heel stuk noordelijker. Onderweg kwamen we prachtige en ongeziene natuur tegen maar door het slechte weer gingen we hier wat sneller door. Het is haast oneerbiedig om er snel over te gaan maar de Geirangerfjord, het Jotunheimen nationaal park of de Nigardsbreen-gletsjer … het zijn stuk voor stuk prachtige stukken natuur. Door het slechte weer konden we die plekken niet écht gaan ontdekken. De buien waren nooit ver weg, maar gelukkig konden we af en toe een glimp opvangen van wat een pracht hier tevoorschijn komt als de wolken even plaatsmaken.

En mooie momenten laten zich trouwens niet tegenhouden door slecht weer. Een toevallige ontmoeting in Stranda met vrienden Sarah en Sam bracht ons een onverwachte avond vol met vuur maken, marshmallows roosteren, varen en heel veel plezier.

Norangsdalen en de Sunnmørsalpane

Na veel slecht weer, draaiden we links van de Geirangerfjord weg 655 het Norangsdalen in. We moesten ook deze keer niet ver zoeken naar een wildkampeerplek. Omringd door koeien en schapen sliepen we in ons kampeerbusje met een prachtig uitzicht over de bergen. En helemaal beneden aan de fjord vonden we een prachtige plek om de vijfde verjaardag van Ella te vieren!

Huttentocht in de Sunnmørsalpane

Het Norangsdalen en meer bepaald het kleine dorp Øye was bovendien de vertrekplaats voor onze eerste huttentocht met de kindjes! Helemaal naar een hut stappen in de bergen (de Sunnmørsalpane), met al onze spullen op onze rug en daar blijven slapen? Oscar (6) en Ella (ondertussen 5 geworden) vonden het alvast superspannend.

Wij waren alle vier heel enthousiast om het te proberen maar de regen kon wel eens een spelbreker zijn. Spannend want in de bergen kan het weer snel omslaan. Maar we hadden geluk want we zijn helemaal droog boven geraakt en ook op dag twee kwam de zon er zelfs af en toe door.

We zullen die regen eens een flinke gehaktbal geven!
— Ella (5 jaar)

Na een steile en spannende beklimming - we moesten zelfs één keer met een touw naar boven - kwamen we na drie uur stappen aan aan onze hut, de Patchellhytta! Wat een heerlijk gevoel, we hadden het gehaald! Ella, net vijf geworden, helemaal op eigen kracht. En ook Oscar (6) deed het super! We moesten stukken door de mist, en rivieren over, maar wat was het tof!

Na een heerlijke nacht in de hut, waren we de volgende dag klaar voor onze terugweg. Niet dezelfde weg maar een iets langere en minder steile weg naar Urke. 7,5 kilometer hadden we voor de boeg, door sneeuw en rivieren, langs prachtige natuur. We deden er maar liefst zes uur over! Maar wat een tocht! Vol met hindernissen en moeilijkheden, maar onvergetelijk door de schoonheid en de stilte van de natuur en door het megagrote avontuur met onze kindjes …

Innvikfjord

Na onze avontuurlijke tocht en een flink verdiende pizza, belandden we met ons busje in Innvik. Een klein dorp aan de Innvikfjord, recht onder Øye en het Norangsdalen. Heel dankbaar voor het zonnige weer, deden we niets meer dan ons uitgebreid installeren aan het water. We haalden de kajak uit om een stukje te varen - en zagen drie bruinvissen aan onze boot spelen! We lunchten en speelden op het keienstrand. Wat een afwisseling, wat een reis!

Na Innvik zijn we rustig naar het zuiden van Noorwegen beginnen te rijden. Opnieuw via Jotunheimen - waar het nog steeds aan het regenen was - langs Hemsedal en Hardangervidda (regen, alweer). Ons reisverslag van Zuid-Noorwegen vind je via deze link. Wij waren blij dat onze reis er nog niet helemaal opzat en dat het zuiden van Noorwegen nog voor ons lag. Een totaal andere ervaring maar ook heel bijzonder!

Ook zin om naar Noorwegen te gaan? Hier alvast enkele tips:

  • Noorwegen is duur maar als je houdt van kamperen en de natuur, dan valt het best mee. Wij gingen met onze eigen auto en een tent de ferry op in Denemarken en kwamen na een nacht en een voormiddag aan in Bergen. Het avontuur kan dan meteen beginnen. We kookten zelf en kochten alles in de supermarkt. Uit eten gaan kan erg prijzig zijn. Wie niet meteen van kamperen houdt: op campings kan je vaak blokhutten huren, kleine huisjes in de natuur met weinig comfort maar wel betaalbaar.

  • Neem je tijd en laat alles op je afkomen. Het weer kán een spelbreker zijn. Door de regen hebben wij stukken moeten overslaan, sneller ergens moeten vertrekken of onze route helemaal moeten omgooien. Als je met een kampeerbusje en/of de tent reist, is dat natuurlijk niet erg, maar pin je niet te veel vast op een strak uitgetekend plan.

  • In Noorwegen mag je wildkamperen. Dat is zalig. Als je alles met respect voor de natuur en de omgeving doet, is het echt genieten. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid om je tent ergens op te slaan te midden van de natuur of een plekje uit te kiezen met je kampeerbusje.

  • Noorwegen heeft best veel tolwegen. Die moet je soms cash betalen met een envelop in een brievenbus aan de kant van de weg (best charmant) dus zorg voor wat Noorse kronen in je portefeuille. Op de grotere wegen én op de binnenlandse veerdiensten scannen ze je nummerplaat automatisch. Daarvoor moet je je registreren via deze website, dan gaat alles vanzelf en krijg je achteraf een afrekening.

  • Het is een land met heel veel hoogtepunten. De absolute highlights (zoals de Geirangerfjord) zijn zeker de moeite waard maar kunnen ook erg druk zijn (er meren cruiseschepen aan en dat geeft heel veel volk bij elkaar). Weet dat er achter iedere bocht iets moois schuilt in Noorwegen. En het zijn soms de plekken waar je helemaal alleen bent, die de grootste indruk nalaten.

  • Noorwegen met kindjes is zeker supertof en een echte aanrader. Al moet je niet te veel speeltuinen of attracties verwachten. Denk eerder aan ruige natuur, rotsen om op te klimmen, rivieren om in te spelen, vuur maken en wildkamperen … Als je kindjes hebt die daar van houden, gewoon doen!


Vorige
Vorige

Waarom wij reizen met onze kindjes

Volgende
Volgende

Huttentocht in Noorwegen