De mooiste wandelroutes op Sardinië

IMG_20210420_111333_large.jpg

Sardinië is geen typisch wandeleiland. De bewegwijzering laat vaak te wensen over en de Sarden staan er niet om bekend grote wandelaars te zijn. Toch zijn er op het eiland enkele absolute pareltjes te vinden. De wandelingen die we hieronder beschrijven, hebben we allemaal zelf gedaan, in het laagseizoen, met onze twee kindjes Oscar (5) en Ella (3). De beste wandelperiode is de lente, dan staat alles in bloei en zie je heel veel groen en mooie bloemen, én het is nog niet te warm. In de maanden juli en augustus moet je opletten voor hoge temperaturen.

Het kustpad van Capo Comino naar Berchida

De wandeling start op de parking aan de vuurtoren van Capo Comino in het oosten van Sardinië. Het is een heel eenvoudig pad die mooi langs de kust loopt en dan een stuk het bos in draait. Het pad was misschien iets te saai voor de kindjes (die hebben klimrotsen nodig en ‘moeilijke’ wegjes) maar het is genieten hoor. En de beloning is groot als je op het strand van Berchida aankomt. Dat is een heel mooi uitgestrekt strand met wit zand en knalblauwe zee. Wij deden ongeveer twee uur over dit stuk. Je moet dezelfde weg terugnemen. Eerst door het bos en dan met weer zicht op de zee. Het laatste stuk heeft niet veel beschutting dus pas op voor de warmte.

Klimmen naar Punta Cupetti

Vanuit Siniscola (ook in het oosten van het eiland) kan je de bergen inrijden. Wij volgden de SP3 bijna helemaal tot boven, tot aan een waterbron waar locals stoppen om drinkwater bij te vullen. Dat is meteen ook de enige plek waar je kan parkeren dichtbij de start van de wandeling. De wandeling wordt aangegeven door een eenvoudig houten bordje. Je loopt een grindwegje steil naar omhoog en moet dan een poort door. Na de poort volg je het wegje naar rechts. Hier begint de weg weer te klimmen. Het is een heel mooie weg met heel mooie uitzichten langs links. Bij een splitsing zie je een wegwijzer naar Punta Cupeti. In de verte zie je een houten huisje liggen, dat huisje laat je links liggen. Hier moet je nog een klein stukje klimmen tot op de top. Er staat een bord met Punta Cupeti op een hoop stenen. Je staat hier op 1029 meter en hebt een prachtig uitzicht helemaal in het rond. Je moet dezelfde weg weer terug.

Van Cala Fuili naar Cala Luna

Je kan de wandeling starten aan Cala Fuili, dat ligt op ongeveer 3 kilometer van Cala Gonone. Er is niet zo veel parkeerplaats hier dus je moet vroeg komen. Eerst daal je af naar het strand en klim je weer omhoog om het kustpad richting Cala Luna te volgen. Soms moet je wat klauteren over rotsen maar al bij al is het een eenvoudig pad. Ik deed twee uur over de wandeling (enkel). Wouter en de kindjes namen de boot naar het strand en we keerden samen met de boot terug naar Cala Gonone.

Cala Fuili en Cala Luna zijn echte pareltjes. Misschien heel druk in het hoogseizoen maar in de lente heerlijk rustig en niet te warm. Ik schreef er hier nog meer over.

Wandelpad naar Cala Goloritze

Ook Cala Goloritze is een strand dat alleen te voet of per boot te bereiken is. Het is absoluut de moeite om er je kuiten voor moe te maken want het is een prachtig afgelegen wit strand met een zee waar je meteen wil induiken. De wandeling start aan de parking van de bar Su Porteddu. Vandaaruit is het even klimmen en dan twee uur afdalen naar het strand. Je komt grotten tegen en mooie kalkstenen rotsen. Af en toe is er schaduw om wat uit te rusten. De afdaling is niet moeilijk maar vergeet niet dat je na het zwemmen weer naar boven moet!

Canyon di Gorrupu

Een niet te onderschatten wandeling naar een van de mooiste canyons van Europa. Het vertrekpunt ligt in Silana, aan de SS125. Het pad is duidelijk aangegeven en niet moeilijk om te volgen. Maar het is wel pittig. Eerst daal je meer dan twee uur af, naar het diepste punt van de canyon. Daar kan je echt de canyon is. Vandaaruit is het geen pad meer dat je volgt maar moet je klauteren over rotsen en volg je gekleurde stippen. Eerst volg je de groene stippen tot daar waar de canyon nog maar vier meter breed is. Daar keren de meeste mensen terug. Je zou nog de oranje stippen kunnen volgen (moeilijk) en de rode stippen (technisch klimmen).
De terugweg naar Silana is nog behoorlijk stevig. Je klimt weer helemaal naar boven en moet 700 meter stijgen! Wij deden er iets meer dan drie uur over.

Er is nog een andere optie om weer naar Silana te geraken. Je volgt dan op het diepste punt van de canyon een heel stuk de rivier en daar zouden jeeps staan wachten om wandelaars weer naar boven te rijden. Beneden staan er mannen om daarvoor ticketjes te verkopen.

Een stukje van de Selvaggio Blu vanuit Perda Longa

De Selvaggio Blu is een meerdaagse trekking, een van de mooiste van Europa. Je kan er ook een stukje van wandelen. Dan vertrek je vanuit Pedra Longa, een parkeerplaats aan het einde van een steile weg die te bereiken is vanuit Baunei. Wij volgden daar het pad ongeveer een uur en half tot op een strand en dan weer dezelfde weg terug. We hebben geen mens gezien en het is zo mooi hier. Selvaggio Blu betekent ‘wild blauw’ en dat zal je zeker niet verbazen. Een aanrader!

Verborgen plekken op Capo Testa

Capo Testa ligt in het noorden van Sardinië, aan Santa Teresa Gallura. Vanuit Santa Teresa rijd je het schiereiland op en helemaal op het einde van de weg kan je parkeren. Vanhieruit kan je beginnen wandelen. Je hebt een beetje gevoel voor oriëntatie nodig (of gebruik je gps) maar veel kan je niet mis doen. Je moet uitkomen op Valle de la Luna, een klein paradijs tussen de rotsen. Hier wonen hippies in gammele huisje in de rotsen. En je kan hen geen ongelijk geven, de plek is echt prachtig. Hier kan je de wegjes verder volgen die langs de zee lopen, op zoek naar schildpadden bijvoorbeeld. Maar duik hier niet zomaar de zee in, toen wij er waren dreef het vol met paarse kwallen. We zochten ongeveer dezelfde weg terug naar de auto. Heel mooie en verrassende plek.

Kustweg nr 3 in Porto Conte

Porto Conte is een natuurpark in het noordwesten van Sardinië met fantastische grotten, stranden, rustige natuur en wandelpaden. Kustweg nr 3 is te vinden in het noorden van het park. Wij parkeerden op de parking niet ver van de vuurtoren Porto Ferro La Torretta. We liepen het wandelpad helemaal langs de kust tot aan Cala del Turco en namen dezelfde weg terug. We waren helemaal alleen hier en konden op het einde van de wandeling uitrusten op het strand van Porto Ferro. Prachtige plek.


Vorige
Vorige

De mooiste wildkampeerplekken van Sardinië

Volgende
Volgende

Op kampeertrip met kinderen in Sardinië