De mooiste wildkampeerplekken van Sardinië

Op Sardinië zijn magnifieke wildkampeerplekken te vinden. Wij waren er in het laagseizoen (april, mei en nog een stuk van juni) en hadden heel veel plekken helemaal voor ons alleen. In de zomermaanden zullen deze plekken waarschijnlijk een pak drukker zijn. Wildkamperen kan natuurlijk niet zomaar overal. Je moet een beetje weten waar het kan. Wij gebruikten de app Park4night en vonden heel wat plekken met zicht op zee, inclusief zonsondergang én sterrenhemel. De plekken die we hier beschrijven zijn pareltjes, magnifieke stukjes natuur. Respecteer ze in al hun schoonheid!

Porto Conte

Porto Conte is een regionaal natuurpark met grotten, prachtige uitzichtspunten, wandelpaden en stranden. Het zuiden van het park ziet er een tikkeltje anders uit dan het noorden maar het is er sowieso prachtig. Wij vonden twee heel erg mooie wildkampeerplekken in het park. In het zuiden van het park kampeerden we aan het strand Cala Dragunera, niet met zicht op zee maar een beetje achterin. Maar het kleine strand is wel vlakbij, ideaal voor een ochtendduik of een namiddagje zwemmen. Als je hier kampeert, moet je zeker naar de zonsondergang gaan kijken op de parking die er net boven ligt. Of je kan een avondwandeling maken naar het torentje dat een beetje verderop ligt, op nog geen kilometer afstand, langs een makkelijk wandelpad. De kleuren als de zon ondergaat zijn hier onbeschrijfelijk. De plek is ook niet ver van de Neptunus grotten. De korte maar spectaculaire wandeling ernaartoe is al de moeite en ook in de grot is het prachtig.

In het noorden van het park vonden we een plek onder de pijnbomen, ook niet met zicht op zee maar als je het moeilijke gravelpad opdurft, kan je wel met zicht op zee slapen. Wij kozen voor de pijnbomen en hadden hier een heel rustige nacht, uitgezonderd van de wilde zwijnen die we 's avonds hoorden in het bos! Wij gingen te voet naar de zonsondergang kijken en genoten van de absolute rust. Er start een mooie kustwandeling (nr. 3): als je aan de zee staat het pad volgen naar links langs de kust. Wij volgden een heel stuk het pad en keerden langs dezelfde weg weer terug. Helemaal alleen waren we hier! Aan de andere kant vind je een mooi strand, ook te voet te bereiken vanop de parking.

In de buurt van Argentiera

Via een gravelpad, een zijweg van de SP18 richting Argentiera, kom je eerst op een parking met zicht op het strand van Porto Palmas. Hier zou je eventueel al kunnen staan voor de nacht. Maar wij zijn nog een stukje doorgereden langs de zee op het gravelpad. Daar kom je heel veel mooie wildkampeerplekken tegen, allemaal met zicht op zee, in de allermooiste natuur. Wij hebben een plek gevonden dichtbij Silver Rock, langs de kant van de weg, de zee ietsje lager gelegen. Hier is het niet zo geschikt om te zwemmen omdat er veel rotsen en zee-egels zijn. Maar een eind verderop (een kort steil stuk het gravelpad op, bocht om en verder volgen tot op een parking) zie je beneden een prachtig mooi strand liggen (Cala Ebi Dozzi). Je moet er een steil stukje te voet voor afdalen en dan nog wat rotsen over maar het is zalig om er te zwemmen daar. Het gravelpad is geschikt om met een gewone auto op te rijden. Alleen het steile stuk na Silver Rock om naar het mooie strand te gaan, hebben we te voet gedaan.

Stintino

Stintino is bekend om het prachtige strand La Pelosa: paradijselijk wit en een zee in alle tinten blauw. Ook spijtig genoeg heel veel toeristen in het hoogseizoen. Maar als je op het stukje schiereiland de andere kant neemt, kom je bij Valle della Luna, een rotsig stuk natuur dat, vreemd genoeg voor deze toeristische plek, heel afgelegen ligt. Het is te bereiken via een gravelweg (oké met een gewone auto) dat je naar een soort maanlandschap brengt. Hier kan je een plekje uitkiezen met zicht op zee, de prachtige zonsondergang en de steile maar adembenemende rotsen! Wat een rust en schoonheid hier!

Een beetje verder van Stintino, in een zijweg van de SP57, hebben we een mooie parking gevonden met een uitzicht waar je stil van wordt. Deze plek is makkelijk te bereiken en niet ver van de hoofdweg. De weg loopt nog verder door naar beneden, tot aan een kleine parking van het strand Lampianu. We raden aan die weg niet met een gewone auto naar beneden te rijden. Naar beneden zou misschien nog wel lukken (dat deden wij) maar weer naar boven is een ander paar mouwen (vraag maar aan Wouter). Blijf dus rustig boven op die parking staan, het uitzicht is daar fenomenaal en je kan te voet naar beneden naar het mooie strand.

Santa Teresa Gallura

Aan de kustlijn van het mooie strand Rena Majori, ten zuiden van Santa Teresa Gallura, vonden wij een heel erg mooie plek in de wilde natuur. Je komt er door een gravelpad te nemen via de SP90. Wij zagen amper een mens voorbij komen hier, maar het zou hier wel eens druk kunnen zijn in het hoogseizoen. Aan de overkant zie je Corsica liggen en de zonsondergang is hier geweldig. Eén van onze lievelingsplekken!

Berchida

Het strand van Berchida ligt aan de andere kant van het eiland, een uur rijden van Olbia. Het is enkel te bereiken door een gravelpad van drie kilometer lang met putten en bulten maar als je de moeite neemt, kom je op een prachtige plek. Er is een grote parking, wat denk ik betekent dat het er in de zomer erg druk kan zijn, maar wij waren er in mei helemaal alleen. Ook het strand hadden we voor ons alleen, en ik kan je verzekeren, dat strand zo verlaten en rustig was voor ons één van de mooiste van het eiland. Op een rustige, stille ochtend zagen we twee dolfijnen zwemmen! En 's morgens komen er koeien naar het strand, een eindje verderop aan de rivier. Je staat hier tussen de bergen, met niets of niemand om je heen. Via het strand kan je wandelen naar Biderosa, een prachtig stuk natuur met witte stranden, meren en bossen. Of je kan het pad volgen naar de andere kant, helemaal naar Capo Comino. Een topplek!

Vorige
Vorige

Wat is er te doen in de Golf van Orosei

Volgende
Volgende

De mooiste wandelroutes op Sardinië