6 maanden weg. Op roadtrip door Europa met 2 kleine kinderen.

IMG_20210613_214412_large.jpg

We hebben het gedaan! We hebben een busje gekocht, wat spullen ingeladen, ons huis verhuurd en we zijn vertrokken. Op roadtrip door Europa met onze twee kindjes Oscar (5) en Ella (3). Het was zot, gedurfd en we hadden er een stevige portie lef voor nodig. Ik heb vaak gedacht toen we pas onderweg waren ‘Menen we dit? Gaan we echt zo lang op reis met twee kleine kinderen?’ Maar met iedere kilometer die we reden, kwam het besef: we doen het. En met iedere kilometer die voorbij zoefde, gleed er een stukje stress, drukte, rush van ons af. En stilaan kwam er ruimte voor rust, schoonheid, plezier … en tijd. Tijd voor elkaar, tijd om ‘s morgens twee uur thee te drinken op een col in de Pyreneeën, tijd om dolfijnen te zoeken in een baai op Sardinië, tijd om zes uur te doen over een wandeling van enkele kilometers, tijd om gewoon met ons gezin in de natuur te zijn.

Droom jij er wel eens van? Om de boel de boel te laten en te gaan reizen met je gezin? Dan geven wij heel graag heel veel inspiratie en goesting!

Hoe begin je eraan?

Stap 1 maak een plan

Wij zijn ooit, toen we nog geen kindjes hadden, tien maanden gaan reizen, op wereldreis zeg maar. En toen we daarvan weer thuis kwamen, wisten we: dit doen we ooit nog een keer. Dus toen we het gevoel hadden dat het op ons werk wel kon, hebben we allebei ouderschapsverlof genomen voor zes maanden, Oscar was op dat moment 5 en Ella 3. De kindjes zijn niet schoolplichtig dus na goede afspraken met de school, konden we eigenlijk vertrekken. We maakten plannen om naar Australië en Nieuw-Zeeland te gaan maar dromen zijn duidelijk niet bestand tegen vreemde virussen: we moesten onze plannen aanpassen aan wat covid met de wereld deed. We boksten dus een plan B in elkaar. En wat voor één! Een busje en een plan om een half jaar te gaan roadtrippen in Europa. Het avontuur tegemoet! We wisten maar één ding zeker: we gaan kamperen, de natuur intrekken en genieten van alles wat op onze weg komt.

Stap 2 zoek een busje

Als je zoals ons wil gaan roadtrippen in Europa, heb je een camperbusje of mobilhome nodig. Die zijn er in alle maten en vormen dus kijk goed rond en neem je tijd. Wij hebben ervoor gekozen om een Renault Trafic (personenauto L2H1) tweedehands aan te kopen en die te laten ombouwen tot een simpel en basic camperbusje. We contacteerden een ombouwer en dachten samen na over het ontwerp en de basisinstallaties die het busje nodig had. Voor ons was dat: een zonnepaneel, een elektrische installatie, een frigo, water, een buitenkeuken, een luifel, een bed en opbergruimte. Simpel, stoer, robuust en avontuurlijk. Dries van Hobus begreep het helemaal en maakte er een ‘Avonturier’ van.

De foto’s hieronder zijn van Always Hungry.

Weet je niet zeker of een camperbusje iets voor jou is? Of twijfel je tussen een mobilhome en iets kleiners? Doe dan de test! Je kan heel eenvoudig een camper of mobilhome huren via het platform Goboony. Je huurt rechtsreeks bij particulieren maar alles is prima geregeld via Goboony zelf. Je huurt voor een weekend, een week of zolang je wil. Ideaal om gewoon eens écht te ondervinden hoe het is om een tijdje in een busje te reizen.

Wat voor ons de doorslag gaf voor een kleine auto? Je kunt er overal mee komen, én we leven zo graag buiten, dus veel comfort binnenin hebben we niet nodig. Bovendien houden we van simpel. Alleen dat wat we nodig hebben en niet meer dan dat.

Stap 3 de financiën

Een beetje spaargeld is handig, maar zo dramatisch veel heeft die reis ons niet gekost. De grootste kost was de aankoop van de auto en de ombouw. Maar dat is het dan ook. We hebben met ons busje héél vaak wildgekampeerd, bijna altijd zelf gekookt en alleen maar activiteiten in de natuur gedaan. Dus tel benzine, de supermarkt, af een toe een camping en eventueel een bootoversteek (wij gingen naar Corsica en Sardinië).

Wij hebben voor zes maanden ons huis verhuurd, dat gaf ook een beetje inkomsten. We verhuurden aan mensen die een huis verbouwden en tijdelijk iets zochten voor net die periode. En we konden ouderschapsverlof nemen, dus we moesten onze job niet opzeggen, dat scheelt.

Check ook op voorhand even of je goed verzekerd bent. Als je in Europa blijft, is de basisverzekering van bijvoorbeeld CM voldoende.

Stap 4 inpakken

En wat neem je dan allemaal mee als je zes maanden on the road gaat? Zo weinig mogelijk! Maar wel enkele essentiële dingen. Denk aan kleren voor álle weersomstandigheden. Wij leefden héél de dag buiten. En dat is heerlijk. Maar dan heb je wel de juiste kleding nodig. Laagjes dus, thermische onderkleding, een muts, handschoenen, een dikke waterdichte jas. Maar ook zomerkleren en zwemspullen om zo het water in te duiken. Wij hadden ijs op onze tent in april in Sardinië en 17 graden en felle zon in februari in de Pyreneeën. Het kan dus alles kanten uit. Maar iedere dag buiten zijn is zo heerlijk. En ik denk zelfs dat dat de reden is waarom we het gedaan hebben, die zes maanden on the road.

Ik maakte een inpaklijst voor onze kampeertrips. Die vind je hier.

En misschien vraag je je af wat de kindjes spelen als we lang op reis zijn? Ik schreef er hier een artikel over. En voor de rest, gaande weg heb je beter door wat je nodig hebt en wat niet. Wij hebben geregeld een pakketje naar huis gestuurd met spullen die we niet (meer) gebruikten en soms bestelden we nieuwe dingen bij die we absoluut nodig hadden. Het wisselt dus.

Welke route namen wij?

Wij zijn in februari vertrokken naar de Franse Pyreneeën. Daar hebben we een roadtrip gedaan van de Middellandse zee naar de Atlantische Oceaan, dwars de Pyreneeën door.

Dan hebben we de oversteek gemaakt naar Corsica. Daar hebben we een maand rondgetoerd.

Daarna maakten we de oversteek naar Sardinië voor dik twee maanden en half.

En dan namen we de boot naar Barcelona en reden we meteen door naar de Spaanse Pyreneeën en de Picos de Europa. Via de Atlantische Pyreneeën en de Landes reden we stilaan door Frankrijk weer naar huis. En dat alles op zes maanden. Slow travel dus.

Ook zin om te vertrekken? Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Vorige
Vorige

Over verzekeringen als je lang op reis gaat

Volgende
Volgende

Slapen in een boomtent